Årskrönika 2017

2017 har varit ett år fullt av abonnemangsbluffar, undersökningar där kontaktuppgifter säljs och bilar som ges bort. Men mest delat av allt har kedjebreven och varningarna varit.

Januari

Året började storslaget med husbilar för cirka 60 miljoner kronor som lottades ut. Webhallen utnyttjades i ett bedrägeriförsök och bloggen ni läser nu gick live.

Februari

Gratis bensin hos Shell visar sig vara ett dyrt abonnemang, årets första kedjebrev jagar upp användarna för att deras profiler skall kopieras, en sida med 15800 följare byter ägare, idag finns 15424 följare kvar, varningarna om Vindici fortsätter välla in och under året startade samma företag Facebooksidan Sparnet.se där man kan se samma mönster av klagomål och borttagna kommentarer.

Mars

Make Up Store får en elak tvilling på Facebook, Spotify-bluffar dyker upp både på Facebook och Instagram, Bluffakuten får pris av Metro/Viralgranskaren samt en våg av ”supportsamtal” från Microsoft sveper över landet.

April

En till synes lugn månad där falska SMS från SF var det som stack ut mest.

Maj

Mer husbilar i absurda utlottningar på nystartade sidor och utländska bluffsamtal.

Juni

EuroAds och SmartResponse vaknar från vintervilan och inläggen från Kvinnors Värld samt nystartade DreamHolidays Scandinavia ökar, någon skojare startar en sida och påstår att Varningsgruppen och Bluffakuten skall ha startat ett samarbete (mer om detta i vår diskussionsgrupp), kedjebrevet om hackern Anwar Jitou är en föraning om vad som komma skall.

Juli

Grillkompisar har premiär med en tävling och uppvisar ett kreativt bruk av en chatbot som kommer skicka ut PM under flera månader till alla som kommenterat på sidan. Shopping i Sverige utlovar presentkort på 10000 i Ullared, Smartsun lägger ut två kritiserade tävlingar och väljer att ta bort obekväma frågor i stället för att svara. Jayden K Smith är nästa hacker att figurera i ett kedjebrev. Swedish Tattoos är den senaste i raden EuroAds-sidor. EuroAds ligger även bakom sommarens första gräsklippartävling.

Augusti

TreeTop Sweden – ett företag som bara finns på Facebook lottar ut fina lekstugor, superhackaren Fabrizio Brambilla gör chockvågor på internet trots att förnamnet fritt översatt betyder ”påhittad”, Nyhetsmorgon kontaktade oss för att vara med i programmet men tyvärr kunde ingen komma dit just då.

September

Shell utnyttjas ännu en gång men denna gången med en lömsk twist, en länk som kan ha infekterat besökarna med en trojan.

Oktober

Falska YouTube-länkar är i omlopp – möjligtvis är ett virus inblandat, mer kedjebrev och en sida som ger bort lyxiga husvagnar.

November

Hårdvara som kan användas för att spionera på användaren, flera sidor låtsas lotta ut presentkort, mer husvagnar och sidan Inspire öppnar.

December

Året avslutas med en gammal hederlig iPhone-tävling och Grillkompisar skickar ut nya bluff-PM.

Comments

comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.