Ingen kommer stjäla dina pengar för att du svarar i telefonen

De flesta människor vill andra väl och tycker kanske att dela en varning är en god gärning. Om varningen låter allvarlig kanske man inte hinner kontrollera källan för det är ju bråttom – folk måste varnas – ifall det det skulle vara sant det vill säga.

Att gå ut med falsk information kan dock göra mer skada än nytta. En varning för att inte svara på samtal från Swedbank har på fyra dagar delats över 3000 gånger.

Här kommer första felet. 0771-22 11 22 är ett servicenummer. Inga samtal kommer från detta nummer.

Påståendet att ens konto länsas om man svarar på detta nummer är också fel. Det kostar aldrig något att enbart svara i telefon om man inte befinner sig utomlands. Däremot kan det dras pengar om man ringer upp ett okänt nummer. Ring inte upp okända nummer.

Om någon ringer och ber dig att slå in koden till mobilt Bank ID så kan du förlora pengar. Så lås inte upp Bank ID för främlingar.

Källan till varningen skall vara ett skräpmeddelande där avsändaren försöker komma över inloggningsuppgifter genom att få det att se ut som att en beställning från Amazon måste bekräftas. Dubbelkolla alltid tveksamma meddelanden på avsändarens hemsida.

Slutligen: dela inte saker för att de kan vara sanna och ifrågasätt alltid kedjebrev.

Comments

comments

Has one comment to “Ingen kommer stjäla dina pengar för att du svarar i telefonen”

You can leave a reply or Trackback this post.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.