Ny våg av utpressningsmail

Det skickas just nu ut ett sorts utpressningsmail där mottagaren uppmanas att köpa Bitcoin till ett värde av 2000 USD, annars kommer mottagaren att kidnappas. Precis som med tidigare ”du har porrsurfat”-mail där mottagaren uppmanas att köpa Bitcoin annars släpper avsändaren mottagarens surfhistorik så är detta ett svagt försök att få pengar. Mailet lyder som följer:

Det hade kanske funnits anledning att oroa sig om mailet inte var ett Google-översatt massutskick och det faktum att kidnappare först brukar föra bort sina offer och sedan kräva en lösensumma.

Vad ni än gör så betala inte! Det finns exempel på riktiga utpressningsförsök där användarens hårddisk krypteras men inte ens då uppmanar experterna att man betalar då det inte finns någon garanti att utpressaren släpper ens filer. Satsa hellre på en säker backuplösning där ni inte har några känsliga filer enbart på ett ställe.

En av våra tipsare har hört av sig till Polisen som mer eller mindre avfärdade detta som trams och inte hade några planer att gå ut med en varning.

Comments

comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.