Elgiganten – vinn en städrobot

På förmiddagen den 27:e december skapar någon en Facebooksida som till namn och utseende liknar Elgiganten Sverige. Skillnaden är att den nystartade sidan inte är verifierad (den lilla blå ”bocken” jämte namnet) och av naturliga skäl inte har några följare.

Sedan skapas ett inlägg – en tävling där man kan vinna en robotdammsugare värd 3500 kronor. I skrivande stund har tävlingen över 4400 kommentarer och över 4100 delningar. När man ser en bekant dela en tävling med ett fint pris så är det kanske lätt att missa att kolla sidans ursprung och så vips sprider man vidare bluffen när man själv delar för att få en chans att vinna.

När man kommenterat skickar en bot ut ett meddelande på Messenger där man uppmanas att slutföra tävlingen på en hemsida utanför Facebook, fyller man i sina kontaktuppgifter utan att läsa det finstilta så har man i många fall även gått med på att skaffa en dyr prenumeration på någon onlinetjänst.

När sidan nått sina mål tas inlägget bort, eller om den mot all förmodan stoppas av Facebook, så försvinner även alla delningar, inga bevis finns kvar att någon blufffävling förekommit över huvud taget. Hjälp varandra att stoppa falsk marknadsföring samt bedrägerier på Facebook, kolla alltid att tävlingars arrangörer är seriösa!

Comments

comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.