Sluta dela kedjebrev!

Det är fredag och du är i affären för att handla mat och snask inför helgen, på väg mot chipshyllan springer du på en bekant som med vild uppsyn utbrister:

”Det är en man med svart yvigt hår och en lapp för ena ögat som tar en sak på måfå ur din vagn, han är någon sorts landpirat! Om du har bilder på dina barn i din plånbok så lägger han påsar med smågodis bland dina varor. Varna alla du känner och skicka ett SMS till alla kontakter i din telefon!”

De flesta hade nog inte gjort som de blev uppmanade, varför är det då OK att göra så på Facebook? Varningar om Fabrizio Brambilla och Anwar Jitou cirkulerar fortfarande efter flera månader trots att Google finns ett knapptryck bort. Ifrågasätt alltid källan till de här inläggen. Var kommer det ifrån? Varför ska man kopiera och inte dela? Varför kommer inte varningen från Facebook?

Många av de här meddelandena har som bäst tveksamt innhåll från början, sedan Facebook börjat automatöversätta inlägg får de ett eget liv som till exempel fallet med ”den dansande påven”.

”Men vad gör det för något om man varnar även om det är en bluff?” I dessa tider av ”fake news” är det inte läge att dela något för att ”det kan vara sant”. Det är rent av farligt att resonera så. Nästa gång du delar något för ”det kan vara sant” så kanske du röjer någon som lever under skyddad identitet eller öppnar upp för bedragare att göra riktig ekonomisk skada hos släkt, vänner eller rent av vilt främmande människor som råkar se din delning.

Tumregel: om det står ”kopiera och klistra in, dela inte” i en status så skall man inte göra något av det. Dela inte saker för att de ”kan vara sanna” ta alltid reda på vad som ligger bakom. Nästa gång någon skickar ett kedjebrev, skicka inte vidare, fråga varför.

Från arkivet:
En ny hacka på Facebook
Det är TRÅKIGT det som händer på Facebook nu!
Fabrizio Brambilla
Anwar Jitou
Allt du någonsin har postat blir offentligt från och med i morgon.
Den dansande påven

Comments

comments

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *