OM DU GÅTT PÅ EN ABONNEMANGSBLUFF

Den senaste tiden har bluffsidor med dolda abonnemang fullkomligen exploderat. Har man ”bara” kommenterat, gillat och/eller delat sidan så händer inte mycket mer än att du hjälper till att sprida sidan och deras bluff. Skulle du däremot klicka på länken, som antingen kommer via PM på Facebook eller läggs upp i kommentarerna under deras ”tävlingsinlägg”, och sen fyller i uppgifterna så har du ett problem. Du har nu fått ett abonnemang på halsen som kommer kosta dig allt ifrån 199:-/mån till 900:-/mån. Detta dras antingen månadsvis eller va 14:e dag från kontokortet du angav när du fyllde i dina uppgifter.

Hur gör du för att komma ur ”abonnemanget”?

 • Det du ska göra är att kontakta din bank, förklara vad som hänt och be dem spärra ditt kort.
 • Du bör även polisanmäla händelsen (även om ärendet läggs ner så får myndigheterna en statistik på just dessa brott).
 • Du kan även kontakta Hallå konsument (konsumentverkets tjänst).

Hur kan man undvika att bli drabbad av dessa abonnemangsbluffar?
Det är en del grejer man kan kolla efter när man ser en ”tävling”.

 • Är sidan nyskapad (senaste veckan eller månaden)?
 • Finns det få inlägg på sidan som är nyligen skapade?
 • Finns det fler sidor men samma namn (sidor med ”blå bock”, sida med betydligt fler gillare)?
 • Känns erbjudandet för bra för att va sant?
 • Delar sidan en länk som vill att man fyller i kontokortsuppgifter?

Är svaret ”ja” på delar eller alla av dessa frågor så är sidan alla gånger en bluff och du ska undvika den. Anmäl den hellre som bluff till Facebook och är du fortfarande osäker så kontakta gärna oss via PM med länk till sidan.

Om jag delat, gillat och kommenterat vad ska jag göra då?
Ta bort din kommentar, din gilla-markering och din delning.
Detta är viktigt för att nästa person (släkting, syster, kompis, far/morföräldrar eller rent av en komplett främling) som ser din delning kan tro att eftersom du har delat så måste det ju va sant och i sin tur delar, gillar, kommenterar och sen fyller i alla uppgifter om kontonummer mm.

Hallå konsuments råd om vanliga bluffar på internet och abonnemangsbluffar:
https://www.hallakonsument.se/tips-for-olika-kop/se-upp/vanliga-bluffar-pa-internet/
https://www.hallakonsument.se/tips-for-olika-kop/se-upp/vanliga-bluffar-pa-internet/abonnemangsfallor/

Comments

comments

2 comments to “OM DU GÅTT PÅ EN ABONNEMANGSBLUFF”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Hej!
  Det var en tävling på Facebook om att man kunde vinna en tatuering för 20 000 kronor. Jag går aldrig på dessa falska annonser och av misstag råkade jag trycka mig in på just denna sida. Jag fyllde inte i några uppgifter alls utan de fick tag på min mejl och mejlade mig om att jag har deltagit i tävlingen. Jag läste sedan deras användarvillkor, där stod det om att man ska betala en skattutgift om man nu skulle vinna. Jag har mejlat de om att jag inte är intresserad, men inte fått något svar.

  Behöver jag oroa mig nu? Jag har inte angett mina kontouppgifter.

  Mvh

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.